Babykläder

Sponsrade länkar


Börja med att handla könsneutrala babykläder tidigt under graviditeten; i synnerhet ifall du känner ett behov av att vara väl förberedd från början. Vänta dock med att köpa könsspecifika plagg tills barnet är nyfött.

Vita babykläder
Vita barn- och babykläder i tjusig garderob.

Ett vanligt misstag bland ivriga föräldrar är att man handlar könsspecifika babykläder innan ultraljudet påvisat vilket kön barnet har. Den som vill börja handla babyplagg tidigt under graviditeten bör satsa på könsneutrala klädesplagg – t.ex. sparkbyxor och bodies. Tänk på att välja praktiska plagg framför billiga babykläder; en body bör t.ex. vara försedd med en praktisk öppning som inte sluter åt för mycket runt barnets huvud. Kläderna ska nämligen tas av och på flera gånger om dagen – inte minst i samband med blöjbytena. Ta även hänsyn till det faktum att typiska flickkläder såsom kjolar och klänningar är mycket opraktiska på små bebisar som kravlar och kryper mycket. Tänk även på följande:

  • Ett litet barn bör ha mössa på sig året runt under de första månaderna – gärna en mössa som man knyter fast med snören runt öron och haka.
  • Undvik blixtlås på sparkdräkter och bodies; dessa skaver och irriterar barnets hud.
  • Små bebisar behöver inga skor så länge de varken går eller kryper. Små tofflor, eller varma babysockor, bör väljas istället.

Prioritera praktiska detaljer framför coola babykläder

Som förälder bör man alltid prioritera praktiska detaljer hos babykläderna – t.ex. att de ska vara lätta att ta av och på – framför coola, nymodiga inslag. Babykläder kan med fördel köpas online eller som begagnade; det är ändå i praktiken omöjligt att låta barnet prova kläderna i fysiska butiker. Satsa gärna på billiga babykläder eller ekologiska dito; naturliga material är t.ex. bra för huden. I detta sammanhang bör det förtydligas att babykläder med coola tryck i sig inte är någon nackdel, så länge designdetaljerna inte hämmar klädernas praktiska funktion till nackdel för barnet.

Sponsrade länkar